Sfogliatine rog str 2BIANCO FORNO
SFOGLIATINE - SŁODKIE PALUCHY

 

Toskania słynie ze wspaniałych smaków włoskiej kuchni. Region znany jest
także z wypieków cukierniczych, bo tam właśnie powstają kruche ciasta
Bianco Forno.
     Wielu z nas kierując się nazwą być może myśli, że ciasto francuskie
wywodzi się z Francji. Otóż tak nie jest. Ciasto francuskie, po włosku zwana
"pasta sfoglia", nie ma nic wspólnego z krajem słynnego cukiernika Lenotre
(www.lenotre.com). W wolnym tłumaczeniu "pasta sfoglia" oznacza ciasto
"listkowe". Nawet sami mistrzowie kuchni z Florencji niezmiennie twierdzili
i nadal twierdzą, że właśnie od nich pochodzą receptury wilu dań kuchni
francuskiej. Źródła historyczne podają, że Katarzyna Medycejska, żona króla
Francji Henryka II, wraz z posagiem przywiozła do Francji włoskich kucharzy.
To ona także wprowadziła na biesiady specjały z Włoch, w tym oczywiście
ciasto francuskie.

JAK PODAWAĆ:

  • Sfogliatine najlepiej komponują się z różnymi rodzajami kawy oraz ze słodkimi dipami.
    Ze względu na swój kształt doskonale nadają się do podania zarówno w trakcie kameralnych
    przyjęć domowych jak i dużych bankietów
  • Jako dodatek do lodów i deserów

 

Powróć